top of page
IMG_3937.JPEG

Klasserommet i skogen

I Lisleheradmarka nord for Notodden har vi vårt "klasserom" en dag i uka. Dette er et populært skogsområde både for turfolk, jegere og fiskere. Gjennom vårt prosjekt er området nå enda bedre tilrettelagt for publikum.

Grunneier Arnfinn Haave har fulgt familiens tradisjon med å velvillig åpne opp skogen for publikum. Området hadde derfor allerede fire gapahuker før vi startet vårt prosjekt, og i løpet av prosjektet har vi så langt bygget ytterligere to gapahuker (Høsten 2021). I tillegg har vi tatt på oss vedlikeholdsansvaret for alle gapahukene i området. Grunneier har bidratt med alt av materialer, mens vi har stått for det praktiske arbeidet. Avtaler er i tillegg inngått med Notodden jeger- og fiskerforening om kultivering av fiskevann i området, og med Notodden Turlag om rydding og merking av gamle og nye turstier.

(Teksten fortsetter under bildet)

 

POSITIV: Skogeier Arnfinn Haave er svært positiv til å la allmenheten slippe til i skogen.

Deltakerne er med på alt fra planlegging til praktisk gjennomføring av byggeprosjektene. Vi jobber med begrepslære og faguttrykk i tillegg til daglig tale. Vi dokumenterer alt vi gjør, og bruker fotografiene i norsktreningen i etterkant.

IMG_6719.JPEG

Prosjektering

I klasserommet snakker vi først om hva vi skal bygge, og hvordan dette skal gjøres. I tillegg til å lære om byggeteknikker og materialtyper får de også trent seg på matematikk ved å beregne materialbehov osv.

Deretter bærer det til skogs for å starte jobben.

Praktisk arbeid i skogen

I skogen får deltakerne prøvd seg på praktisk arbeid. Vanligvis jobber vi to økter, delt opp med en snau times lunsj rundt bålet. Det kan være utfordrende å opprettholde norsk som arbeidsspråk når deltakerne blir ivrige og innsatsen er stor, så av og til må vi sette på bremsene og stramme inn litt. Deltakerne har alle solid praktisk yrkeserfaring og har mer enn en gang bidratt med gode løsninger dersom byggeprosjektet har møtt på en uforutsett utfordring underveis. Det samarbeides godt, og innsatsen er upåklagelig. Vi er nøye på å fotografere arbeidet vi gjør i skogen, og bildene tar vi fram igjen under norskopplæringen i klasserommet.

IMG_6980.JPEG
klasserommet.jpg

Arbeid i klasserommet

Notodden mangfolds- og læringssenter har vært en ipad-skole siden 2016, og vi benytter Showbie som kommunikasjonsplattform mellom lærer og elev. Der kan lærer og deltakere laste inn fotografier, videoer og ulike tekstdokumenter. Deltakerne kan enten skrive tekster/ord i tekstbokser, eller lese inn teksten dersom de har utfordringer med det skriftlige. Samtidig kan lærer gi deltakerne tilbakemelding via samme plattform. Deltakerne kan også lage egne bøker/presentasjoner med bildene, feks via appen Bookcreator, og presentere dette for deltakerne i klassen når de ikke er i skogen.

Bruk av morsmål

I tillegg benytter vi Showbie også til begrepslæring for alt fra verktøy og materialtyper til forståelse av norsk arbeidsliv. Plattformen gir oss mulighet til å benytte både foto, norsk tekst, norsk tale og i mange tilfeller også skriftlig og/eller muntlig forklaring/oversettelse på morsmål. Vår tanke og erfaring er at den norske begrepslæringen går raskere dersom vi også trekker inn morsmålet i denne prossessen.

skatt.jpg
bottom of page